Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Σκοπός της τιμητικής αυτής ημέρας είναι να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα βιβλία για παιδιά. Βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες και ομιλίες, εκδηλώσεις, παζάρια βιβλίου, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους και πολλά άλλα πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο, για να θυμίσουν την κομβική σημασία του βιβλίου για την ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο διάσημος δικός μας παραμυθάς για το παιδικό βιβλίο λέει:

«Σε μια εποχή συγκρούσεως των πολιτισμών, ευτελισμού των αξιών και αμφισβήτησης των θεσμών, το παιδικό βιβλίο είναι μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας και διαπολιτισμικές γέφυρες επικοινωνίας. Είναι το σημαντικότερο μέσο διαμόρφωσης ενός ακέραιου συστήματος αξιών των νέων πολιτών. Πέρα από την εκπαίδευση, που και αυτή, όταν δεν λειτουργεί σωστά, αντί να εμπνέει και να δίνει φτερά στο παιδί, το συνθλίβει και το καταθλίβει με τη συσσώρευση γνώσεων, έχουμε ανάγκη και από τη διεύρυνση των δημιουργικών οριζόντων και την καλλιέργεια της φαντασίας την οποία προσφέρει πλουσιοπάροχα το ποιοτικό παιδικό βιβλίο »

Μας έχει χαρίσει άλλωστε και τον Ύμνο του Βιβλίου:

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!
Το βιβλίο αποτελεί το παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Ο συνδυασμός της εικόνας με το κείμενο προσφέρει πολυαισθητική απόλαυση. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί.
Ας αξιοποιήσουμε την κάθε ευκαιρία για να δείξουμε τη σημασία της ανάγνωσης και τις δυνατότητες που προσφέρει στα παιδιά το διάβασμα ώστε να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε ένα κείμενο ή μια προφορική αφήγηση, να αναζητήσουν και να οργανώσουν τις πηγές τους, να επιλέξουν πληροφορίες για ένα θέμα, να γράψουν εκφράζοντας τις δικές τους σκέψεις και επιθυμίες, να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά, να διερευνήσουν νέες πραγματικότητες, να δυναμώσουν και να εμπλουτίσουν τα ενδιαφέροντά τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να κυνηγήσουν τα νοήματα που προσφέρει ο κόσμος των βιβλίων σαν ανάσα στην πιεστική καθημερινότητα που τα περιβάλλει.
Τέλος ας στείλουμε, όπως μπορεί ο καθένας μας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία μας, ότι με απλές δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε για τα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια, που είναι η γνώση, η ψυχαγωγία και οι βιβλιοθήκες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της αναγνωστικής συμπεριφοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου